Cykelolycka - rygg/nacke
2007-12-06

Toril Höög berättar om hur han fått hjälp av Aj guiden efter en cykelolycka.

Om Aj
I Aj Guiden har jag fått mycket info. Den var en trygghet att få förklaringar på många svåra saker. Har skrivit i besvärslistan på bild 9 om min skada. Den har fått mig att få en bra överblick på min situation. Besvärslistan har även till stor hjälp i min kontakt med sjukvården.

Om advokat
Jag blev tipsad om en advokat via en whiplashförening som inte fullförde kontakten oss emellan. Jag har svårt att förklara mig i pressade situationer. Så han förutsatte att jag inte hade pengar att betala honom, och jag fick ett surt mail att han tog på sig saken gratis. Sedan skickade han alla mina journalhandlingar till försäkringsbolaget. Jag fick inte veta vad han skrev till dem och jag fick inte godkänna vad han skickade iväg. Jag har förlorat en stor summa pengar och möjlighet till hjälp i vardagen. Jag orkar inte kämpa emot honom själv. Jag tycker han har gjort grova tjänstefel. Men vad kan jag göra?

Om skadan
1997 cyklade jag omkull på en cementsugga som stod på gatan och inte syntes i mörkret. Jag fick diskbråck i nacken, whiplash och hjärnskakning. 5 månader senare blev jag stelopererad i nacken. Blev ganska bra i smärtan efter det. Men då kom ländryggssmärtan fram, blev opererat 1999. Det gick fel så jag gjorde om det 2001. Fick opereras akut igen 2004 och då blev det två gånger på en vecka pga förlamning. Jag stelopererades i ländryggen 2005 med skruv och plåt. Smärtan som kommit efter detta är enorm. Totalt har jag opererats 5 gånger i ländryggen och en gång i nacken.

Efter ländryggsoperationen 2005 förstördes min nacke på grund av tillvägagångssättet. Under operationen ligger man på magen med slang i munnen och med huvudet vridet under en lång stund. Därefter har jag en huvudvärk som kan knäcka den starkaste. Men jag står ut pga barnen. Jag har bett om hjälp otaliga gånger men blir bara nonchalerad och är nu utskriven från alla instanser. Får inte ens komma till smärtkliniken för de anser att mina besvär är för komplicerade för dem att hantera. Har lärt mig gå igen utan sjukvårdens hjälp, för där får jag ingen. Har nu skrikit mig till en magnetröntgen från nacke till ändan. Hoppas på hjälp nu. Jag vill inte leva på morfin och gabapentin så att mina ben inte flyger åt alla håll och för att jag skall slippa krampanfall.

Om ersättningar och bidrag
Är 100 % förtidspensionerad av försäkringskassan. Men jag har bara fått 50 % ekonomisk invaliditet. Jag har endast 10 % medicinsk invaliditet av försäkringsbolaget som gav en mindre engångssumma från försäkringsbolaget. Lever på sjukbidrag.

Om hjälpmedel
Har ej fått några, eller blivit erbjuden några.

Om rehabilitering
Jag var på Borås rehab två månader 1999. Skulle vara där för min nacke men efter en tid fick jag veta att jag var där för panikångest. De tyckte inte heller att jag hade kontroll över mitt medicinintag, eftersom jag ibland tog två citodon och ibland ingen.

Annat som jag vill berätta om
Hur kan jag få hjälp med min situation? Sjukhuset har gjort fel men läkarna skyddar varandra. Så varje gång jag tar upp detta med en läkare så säger dom bara jag är ett svårt fall som inte kan hjälpas på något sätt. Och sedan låtsas dom inte förstå vad jag säger och börjar prata om annat.

Ajs kommentar
Operationen 2005 bör anmälas som en patientskada, eftersom nacken verkar ha skadats. Toril bör också få remiss till en neurolog, något som hon tidigare nekats. Aj har läkarkontakter som hjälper till med utredningar. Smärtkliniken som vägrat ta emot henne borde skriva remiss till en annan smärtklinik som kan hantera hennes symptom.

Läs mer om Aj Personskador på www.aj.se

Till startsidan
Övriga berättelser:

Uppdaterad: 2007-12-06
© Aj Personskador, All rights reserved